tag:blogger.com,1999:blog-7849806739527435512.post4506019992872045098..comments2022-11-11T15:04:23.834+03:00Comments on ZAMAN - MEKAN - YAŞAM - AYRINTILAR.: BERGAMA ORJİNAL TULUM PEYNİRİ nam-ı diğer İZMİR TULUM PEYNİRİ:ATİLLA ALTUĞhttp://www.blogger.com/profile/03665638680595553104noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-7849806739527435512.post-73866493630188530522019-03-06T18:16:24.993+03:002019-03-06T18:16:24.993+03:00Arkadaşlar.... daha önceki yorumların tümü GOOGLE+...Arkadaşlar.... daha önceki yorumların tümü GOOGLE+ hizmetine son verilip, kaldırıldığı için otomatikman yok oldu. (Yani, ben silmedim. Google otomatik olarak silmiş oldu). Kusura bakmayın. Benden kaynaklı bir durum değil.ATİLLA ALTUĞhttps://www.blogger.com/profile/03665638680595553104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7849806739527435512.post-60738307748072667002014-10-29T23:09:55.766+02:002014-10-29T23:09:55.766+02:00Merhaba sn. Bellerophontes.
Güzel yorumunuz için ...Merhaba sn. Bellerophontes.<br /><br />Güzel yorumunuz için teşekkürler.<br /><br />Haklısınız. Pastörizasyon işlemi konusunda size katılıyorum. <br /><br />Yalnız ben buna rağmen yine de geleneksel üretim olanlarından yanayım. (Tabii ki özellikle de 2 kez pişirme yöntemi ile yapılan geleneksel peynirleri tercih ederim.<br /><br />Köylülerin bir çoğu bu şekilde çifte kaynatma yöntemi uygularlar.<br /><br />Ama orada da mikropları yok etme dışında başka riskler yok değil.<br /><br />Örneğin; Özellikle yaz aylarında susuz olarak açıkta bırakılmış olma riski var.<br /><br />Susuz derken şunu kastediyorum: Bidon-Teneke gibi kendi suyunun içinden çıkartılıp tezgahta satan bazı üreticileri görüyorum pazarlarda. Soğutucuları da olmuyor. Bu durumda büyük risk var.<br /><br />Yalnız, mandıralarda yapılan ve poşetlenip ambalajlanan peynirlerde bile hatalı ambalajlama nedeni ile bozulma ya da bozulmaya yüz tutmuş şekilde peynirlere rastlıyoruz bazen.<br /><br />Bu tür tehlikli riskler her iki yöntemde de var.<br /><br />Görüp, tadıp ve bidonunda ya tenekesinde su içinde olduktan sonra geleneksel yöntemi her zaman tercih edeceğim.<br /><br />Tabii bu mandıra yapımı peyniri sevmediğim ya da yemediğim anlamına gelmiyor. Onu da zevkle tüketiyoruz ama orjinal geleneksel yapım olanının lezzeti bir başka.<br /><br />İyi günler.<br />ATİLLA ALTUĞhttps://www.blogger.com/profile/03665638680595553104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7849806739527435512.post-34002840942232560352014-09-26T22:03:55.820+03:002014-09-26T22:03:55.820+03:00Paylaşım için teşekkürler. Bugün tesadüfen bir ark...Paylaşım için teşekkürler. Bugün tesadüfen bir arkadaşla toptancıları gezerken Bergama kaynaklı mandırada üretilmiş teneke tulum aldım. Toptan fiyatına perakende satılan bir yerden; 10TL. lik aldım. (Kalıp ederi o kadar tuttu.) Kilogram fiyatı 21TL. idi. Vakumlu poşette idi. <br />Evde herkes beğendi, tuzunu biraz fazla bulduk. <br />Akşam, bu peynir hakkında internette araştırma yapmaya karar verdiğimde ilk sizin yazılarınız karşıma çıktı. Ben de düşüncelerimi sizinle paylaşmak istedim:<br /><br />Pastörizasyon işlemi; sütün ısıtılıp aniden soğutulmasından ibaret olan basit bir işlemdir. Pastörizasyon sırasında sütün içine bir şeyler katılmaz. Pastörizasyon işleminin amacı sütteki zarar veren mikroorganizmaların yok edilmesidir. Özellikle sütle hayvanlardan insanlara geçen hastalıkları önlemenin standart bir işlemidir. İnternette sütle insanlara geçen hastalıkları araştırdığınızda karşılaştığınız tablo gerçekten düşündürücüdür. İstatistiksel olarak on binde bir olasılıkla bir hastalığın koyundan insana sütle geçebileceği söz konusu ise; geleneksel yöntemlerle koyun sütünden üretilmiş herhangi bir peynirden satın alan ve tüketen on bin insandan biri hasta olacaktır demektir. Örneğin, Allah korusun, bu sizin karınız, kız kardeşiniz olabilir; hamileyken düşük yapacaktır. Belki de daha kötü şeyler yaşanabilecektir. Söz konusu olan; on binde bir oluşan bu hastalığın önüne geçilmeli mi yoksa geçilmemeli mi sorusunu yanıtlamaktır. Eğer siz on binde bir de olsa, hiç bir şekilde , koyun sütünden insanlara bir hastalık geçsin istemiyorsanız bunun adı pastörizasyondur. Eğer siz on binde bir de olsa, "bu işin doğası gereği", koyun sütünden insanlara bir hastalık geçsin istiyorsanız bunun adı geleneksel peynir üretimidir. <br />Günümüz şartlarında geleneksel bir ürünü "Bunu tüketen on bin insandan biri hasta oluyor." diye satamazsınız. Ancak; peynir tekellerinin iddiası odur ki: "Bunu tüketen hiç bir insan hasta olmaz (olamaz)" <br />Ben 47 yaşındayım, üstelik üniversitede biyoloji okudum. Aklım ve vicdanım pastörizasyondan yana. Geleneksel yöntemlerin sağlık riski taşıdığını düşünüyorum. Sözüm ne Bergama tulumuna ne Kars peynirine vs. İnsanımız değerli ise (on binde biri de olsa) geleneği de değerliyse; pastörize etsin koyun sütünü, içine maya ve tuzdan başka bir şey katmasın, fiyatını da ne yaparsa yapsın; dünya piyasasıyla rekabete girsin. <br /><br />Ben geçenlerde bir markette İsveç'ten gelen bir peynir gördüm, ne adını ne fiyatını hatırlamak istemiyorum (işin doğası gereği) ama inanın dostlar; el kadar peynirdi ve fiyatı 34.99 TL. idi. <br /><br />Velhasıl kelam, başınızı ağrıttım kusura bakmayın. İşler biraz karışık ama inanın üzülüyorum; sanki bizim insanımız peynir yapmasını bilmiyormuş gibi, bilmem nerden gelen el kadar peynirin Türkiye'de bu kadar alıcısının olmasına...Bunları düşünmek lazım...<br /><br />Teşekkürler, saygılar...Bellerophonteshttps://www.blogger.com/profile/15871908348038856511noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7849806739527435512.post-56442553170942620732013-04-23T20:22:18.010+03:002013-04-23T20:22:18.010+03:00Cem bey,
İsmi geçen köye gittik. 1 haftadır çekiy...Cem bey,<br /><br />İsmi geçen köye gittik. 1 haftadır çekiyoruz.<br /><br />Kargo ile gönderme olanaklarını sordum ama ne yazık ki "Kargo ile gönderme" olayını yapamıyorlarmış.<br /><br />Zaten peynir üreten az sayıda kişi kalmış ve onlar da artık ancak kendilerine ve eşe dosta dağıtacak kadar yapıyorlarmış.<br /><br />SEBEBİ: Sağlık ve Tarım bakanlığı bu tür ev yapımı süt ürünlerinin satışını ve pazarlamasını yasakladığı için, bir miktar peynir yapıp, geri kalan sütü mandıralara satıyorlarmış.<br /><br />Çünkü, eskisi gibi kendileri pazarlarda yasak olduğu için satamıyorlar, ayrıca peynir satıcıları da, sıkı kontroller nedeni ile bu köylülerden alıp tezgahlarında satamıyorlar. (Pazarda ki Peynir satıcıları ile de konuştuk.<br /><br />Hal böyle olunca, köylüler de ellerinde kaldığı için, artık çok fazla peynir yapmıyorlarmış. Süt olarak satıyorlarmış.<br /><br />Küresel kapitalist yöneticilerin ülkemizde ki hizmetkarları, Tarım ve Hayvancılığı TEKEL'leştirmek için çıkardıkları yasalar, ne yazık ki artık bu tür geleneksel üretimleri artık bitirme noktasına getirdi.<br /><br />Ülkemizin büyük süt ve et ürünleri sanayicisi Karteller (bunların kim olduğunu hepimiz biliyoruz, Avrupa kriterlerini bahane edip, geleneksel üretimi İŞLERİNE GELMEDİĞİ için yasaklıyorlar.<br /><br />Herşey sanayileşiyor anlayacağınız.ATİLLA ALTUĞhttps://www.blogger.com/profile/03665638680595553104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7849806739527435512.post-32560352518435025682013-04-04T18:38:48.906+03:002013-04-04T18:38:48.906+03:00Atilla bey,
Tabii ki orijinal peynir. Kendim ve çe...Atilla bey,<br />Tabii ki orijinal peynir. Kendim ve çevrem için naçizane talebim üretici arkadaşların irtibat bilgilerine ilişkin bilgilendirmeniz. <br />Bergama tulumunun dışında tavsiye edeceğiniz peynirler ve üretici arkadaşların bilgilerini de paylaşırsanız çok memnun olurum.<br />cemhttps://www.blogger.com/profile/10581347397495753301noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7849806739527435512.post-85447057017903222822013-04-04T13:38:04.308+03:002013-04-04T13:38:04.308+03:00Merhaba Cem bey.
İlginiz için teşekkür ederim.
S...Merhaba Cem bey.<br /><br />İlginiz için teşekkür ederim.<br /><br />Sanırım talebiniz "orjinal peynir" için. <br /><br />(Diğer türü zaten heryerde bulanabiliyor). <br /><br />Bu peynirin tanıtım belgeselini çekmek için, önümüzde ki hafta bu peyniri en güzel üreten köylerden biri olan, Çaltıkoru köyüne gideceğiz.<br /><br />Orada'ki üretici arkadaşlardan kargo ile gönderebilecek olan varsa, irtibat telefonunu alıp yayınlayacağım.<br /><br />Bu köy insanlar, Allanoi antik kentine baraj yapılması nedeni ile bir çok arazisi su altında kaldığı için, köyü terketmek zorunda kaldı.<br /><br />Eskisi gibi çok çobanlık yapan kalmadı ama yine de üreten az sayıda kişi olduğunu biliyoruz. Onların içinde, en azından kargo şirketi olan Bergama ilçesine haftada bir defa da olsa, gelip gönderebilecek olanlar vardır sanırım. <br /><br />Onlardan telefon numarası alıp yayınlamayı düşünüyordum zaten. Önümüzde ki hafta net bir bilgi verebilirim.<br /><br /><br />İyi günler.<br /><br />ATİLLA ALTUĞhttps://www.blogger.com/profile/03665638680595553104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7849806739527435512.post-58626208326839996632013-04-03T17:39:59.124+03:002013-04-03T17:39:59.124+03:00Sn. İlgili,
Ne güzel ifade etmişsiniz Bergama Tulu...Sn. İlgili,<br />Ne güzel ifade etmişsiniz Bergama Tulumunu. Gerçekten elinize sağlık. Bu peyniri kargoyla sipariş verebileceğim iyi bir üreticinin irtibat bilgisini de paylaşırsanız çok memnun olurum.<br />Saygılarımla,<br />Cem Başarcemhttps://www.blogger.com/profile/10581347397495753301noreply@blogger.com