22 Ağustos 2015

ODUN ATEŞİNDE KURU FASULYE ve TESTİ ÇAYI:



Genellikle köy evi bahçelerinde yapılan odun ateşinde ki yemeklerin ve çayın lezzetine doyum olmaz. Biz de bahçemizde bu nostaljiyi gerçekleştirdik. Evin bahçesine yaktığımız ateş ile toprak güveçte kuru fasulye ve yine toprak testi (Bardak deniliyor) ile suyumuzu kaynatıp, çay keyfi yaptık.


Bu gördüğünüz alete SACAYAĞI deniliyor.




Daha önceden kalan mangal ateşinden arta kalanları uygun bir yere döktük ve sacayağını üzerine yerleştirdik.



İlk önce ince tahtalar ile ateşimizi yaktık. Bir gece önceden ıslatıp güvece koyduğumuz fasulyeyi sacayağının üzerine ve toprak bardağa doldurduğumuz çay suyunu da ateşin yanına yerleştirip, kaynamaya bıraktık.




Fasulyeyi ilk olarak salça sossuz olarak 20 dakika kadar kaynattık.



Sonra salça sosunu ilave ettik ve tamamen pişinceye kadar kaynatmaya devam ettik.







  
Bir müddet daha ateş ile kaynattıktan sonra ateşi sadece köz olarak bırakıp, yavaş yavaş pişip demlenmeye bıraktık.



Ve sonunda yemek tam kıvamında pişti.



Yemek, toprak güveçte piştikten hemen sonra güveçten başka bir tencereye alıyoruz.

Çünkü; Toprak güveç kolay kolay soğumadığı için kaynamaya devam eder ve fasulyeler dağılır. Bunu engellemek için, pişen yemeği hemen güveçten almak gerekiyor.

Hem yemek hem de çay harika oldular.