20 Haziran 2014

MENEMEN'i SOĞANLI mı? SOĞANSIZ mı? YERSİNİZ?

MENEMEN:  O BİR FENOMEN. 


Menemen yemeğini sevmeyen yoktur herhalde. 

En zengin insandan en garibana, şehirliden köylüye, evlilerden bekarlara, öğrencilerden askerlere, kısaca yurdum insanının her kesiminden kişiler olarak ve özellikle de mevsim sebzeleri ile yapılmış güzel bir menemen yemeğini, elimize aldığımız ekmek parçalarını bandıra bandıra öylesine iştahla yeriz ki, olan bir yemeğe değişmeyiz sanırım.

Menemen en güzel ve en lezzetli yemeklerimizden biridir.

Lakin... İçine asla SOĞAN KOYMAMAK ŞARTI ile. !!

Yazının ana konusu da bu olacak zaten. Bu konuda da ülkemizde iki türlü insan vardır. 

1). Menemen'e soğan koyanlar ve hiç edenler.
2). Menemen'e soğan koymayanlar ve adam gibi yiyenler.

Ben 2. kategorideyim.


:))



Taze yumurtada ki sülfür o kadar yoğun değil. Soğan ise alabildiğine sülfür ağırlıklıdır. Taze yumurtayı sadece kendisini pişirdiğimiz zaman bu etki olmuyor.


Menemen'e katacağınız soğan'ın yoğun sülfidi yemeğin tadını bozar.

(Ama aynı soğan ise, bir başka hayvansal gıda olan Ete müthiş bir lezzet katar. Menemen'e asla konulmaması gereken soğan, Köftelerin ise vazgeçilmez olmazsa olmaz sebzesidir).



Bu arada, Köfteye de Sarımsak konulmasına karşıyım.

(Aynı şekilde çaya da Limon konulmasına karşıyım).

Ben de ne çok şeye karşıyım böyle? 

Anarşik yanım asla taviz vermiyor bu konularda. !!

Çünkü köfteye sarımsak konduğu an, o artık bir köfte değil, sucuk'tur. 

(Köfte, köfte gibi olmalıdır).

Çayın içine sıkılan bir damla limon dahi, çayı çay olmaktan çıkartıyor. 

(Çay, çay gibi olmalıdır).

Yalnız, ama, lakin, fakat, köfteye konmaması gereken sarımsak, yine başka bir et yemeği olan Dana Güveç'in olmazsa olmazıdır. Köfteyi bozan sarımsak, Güvece ise  harika bir lezzet verir.

Kısaca şöyle özetleyeyim


Menemen'e soğan, 
Köfte'ye sarımsak, 
Çaya limon katılmaz.

Bu kadar ahkamdan sonra, gelelim şimdi en doğal ve lezzetli Menemen nasıl yapılır tarifine:

Her şeyden önce domates ve biberler YAZ mevsimi ürünü olacaklar. Kış aylarında seralarda üretilen domates ve biberler ile menemen yapacağınıza, hiç yapmayın daha iyi. Boşuna uğraşmamış olursunuz.

Zaman en kıymetli hazinedir. Boşuna harcamayın. !!

Ama illa da kışın sera üretimleri ile yapmak isterseniz, biberleri mümkün olan en ince şekilde dilimleyin ve domatesleri de en olgunlarından seçip, rendeleyin. Ancak böylece alabildiğine erirler. Yoksa, diri kalırlar ve güzel yemek olmaz.


(Kış aylarında orjinal menemen yemek istiyorsanız, Yaz aylarında işe koyulun. Yaz mevsimi boyunca yerel üretim olan domates ve biberlerinizi normal menemen yapar şekilde pişirin ve yumurtası KATMAYIN. Sadece domates ve biberleri pişirip, derin dondurucuya atın. Yaklaşık 15-20 poşet yapın. Kış aylarında porsiyon porsiyon çıkartın biraz ısıtın ve yumurtasını o zaman katın. Aynen yaz mevsiminde ki gibi lezzetli oluyor).

Hadi bakalım. Doğru mutfağa. Başlıyoruz.

Öncelikle çok kart ve buruşuk olmayan yani taze olan biberleri doğrayıp, erimeye başlayıncaya kadar çok hafif ateşte iyice erimelerini ve sularını salmasını sağlayın. Eğer harlı ateş ile kızartmaya çalışırsanız, sularını salmaya vakit bulamadan diri kalıp, kızarıyorlar ve yanmaya başlıyorlar. O nedenle, mümkün olduğunca kısık ateş ile iyice erimelerini bekleyin.

Biberler diri kalmayacak.

Diri kalan biberler, lezzetli bir menemen'in en büyük düşmanıdır. İyice eriyecek ama yakmayacaksınız. 

Bu ancak hafif ateş ile yavaş yavaş pişirmek ile mümkün.




Biberler istenilen kıvama gelince, kabukları soyulmuş ve mümkün olduğunca ince doğranmış domatesleri tavaya ilave ediyoruz. 

(İsterseniz rende ile domatesleri püre haline de getirebilirsiniz. Daha kolay erirler).

Domateslerin ortasında eğer sert etli tabir edilen kısımlar varsa, onları ayıklayın. Yemek piştiğinde domatesten eser kalmamalı. Sadece kırmızı renkli salçamsı bir şekilde kalacak ki, biber ve yumurta ile iyice kaynaşsınlar.

Yine domatesleri de çok yavaş yavaş pişiriyoruz ki, suyunu yavaş yavaş salsın ve biberler ile iyice içselleşsinler.





En son aşamada bir tabağa iki adet yumurtayı kırıyoruz ve yumurtaları bir çatal ile karıştırıp, iyice dağıtıp karıştırıyoruz.





Ve sonra tavaya boşaltıyoruz.



Bunda ki amaç, yumurtanın homojen olarak yemeğin her bir noktasına karışmasını sağlamak.Yumurtaları direk tavaya kırdığınız zaman, ne kadar karıştırsanız da, topak topak bazı yerlerde oluyorlar.



Yemek pişince üzerine biraz karabiber serpiyoruz ve kapağı kapatıp, dinlendiriyoruz.







Bazı kişiler, defne, maydanoz falan koyuyorlar.

Hayır.

Koymayacaksınız. 

Sadece karabiber yeter.

- Eğer biraz acılı seviyorsanız, ilk başta biberleri hazırlarken bir ya da iki tane yeşil hafif acılı biber doğrayabilirsiniz. 


- Ya da yemeği acı bibersiz ama yanında acı biber turşusu ile de tüketebilirsiniz.

Geleneksel Menemen yemeğimiz ancak bu şekilde yapılırsa güzeldir. Yoksa, acele ile pişirmekle, içine abuk sabuk şeyler doğramakla güzel bir Menemen elde edemezsiniz.

Bir Menemen'in lezzetinin sırrı SADE olmasında gizlidir.


Ehh... Benden bu kadar. :))

Artık yanına kavun mu yoksa karpuz mu kesersiniz bilmem ama ne olur bu güzelim yemeğin yanında kola-gazoz gibi berbat şeyler içmeyin. Yanında en güzel, biraz tulum peyniri ve karpuz ya da kavun en iyisi. 

Acılı Şalgam içebilirsiniz. Ben denedim hoşuma gitti. Ama o ucuz market şalgamlarından olmasın. Onlar bir şeye benzemiyor.

Tabii, çay da içebilirsiniz.


Bildiğiniz üzere biz Türklere has olan Menemen yemeğimiz sabah kahvaltı'da, öğlen yemeğinde ve akşam yemeklerinde, yani her öğün yenilebilen nadir yemeklerden biridir.

Sabahları kahvaltıda Bergama koyun tulum peyniri ve çay ile süper lezzetli oluyor.

::