13 Mart 2013

REÇEL - TURŞU - ZEYTİN YAPMA TARİFLERİ:


REÇEL TARİFLERİ:


TAZE İNCİR REÇELİ:

Biliyorsunuz'dur. 

İncir reçeli olduktan sonra "Kahverengi" bir renk alıyor ve pek sevilmeyen, kullanılmayan bir renk olan kahverengi, çikolata ve bazı insanların gözleri ile en çok bu incir reçeline yakışıyor.

Harika bir kahverengi hal alıyor. 

Öyle de lezzetli oluyor ki. 

Malzemeler:

2 kg taze incir.
1 kg şeker.
1 su bardağından biraz az su. 
Yarım limon'un suyu.
3 tane Karanfil.

Taze incir zaten çok Ballı ve şeker oranı yüksek bir meyve olduğu için, şekeri yarı yarıya koyduk.

(Genellikle 1 kg meyva varsa, 1 kg şeker konur ama bu taze incir için geçerli değil. Böyle iken bile oldukça tatlı oldu. Kısa zamanda tüketeceğimiz için, çok şeker koymaya gerek görmüyoruz).

Ama başka meyva reçellerin'de, 1/1 oranını kullanırız. Taze incir'de ise,  meyva'nın yarısı kadar kullanıyoruz.






İncirleri tek tek güzelce yıkayıp, temizliyoruz ve ayrı bir kaba alıyoruz. Varsa, ezik, kurtlu ve bozukları ayırıyoruz.







Bunlar 2 kg'dan fire çıkan 3 tanesi. Torbada ezilmişler. Başka bir kusurları yok. Tabii, doğru mideye indiriyoruz ve israf etmiyoruz.



Temizlediğimiz incirleri ortadan ikiye bölüp, tencereye yerleştiriyoruz.


1 kg. şekeri üzerlerine boşaltıyoruz ve kendi suyunu bırakması için, bir gece sabaha kadar öylece bırakıyoruz. 

(Ya da gündüz işe gidiyorsanız, sabah şekeri koyup, akşam da pişirebilirsiniz. Önemli olan, 8-10 saat içinde kendi suyunu salması).


8-10 saat sonra, 3 adet karanfilimiz ile saldığı kendi suyunun içine, bir bardaktan biraz olan çeşme-şişe suyumuzu da ilave edip, çok kısık ateşte pişirmeye başlıyoruz. 

Reçel oluncaya kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Reçeller ne kadar uzun zamanda pişerse, o kadar güzel olur.



Ara ara tahta kaşık ile karıştırıyoruz. Takriben 2 saat sonra reçel hazır oluyor. 

Reçeli ateşten almadan önce, yarım limon suyunu da ilave edip, bir kaç dakika daha karıştırarak pişiriyoruz ve ateşi kapatıyoruz.




Ilıdıktan sonra, yine tahta kaşık-kepçe ile cam kavanozlara doldurup-kapatıp, buzdolabına kaldırabilirsiniz.

On gün aralar ile bir kaç kez incir reçeli yaparsanız, ilk yaptıklarınızı tüketinceye kadar, diğerleri bozulmadan kalabilir ve Sonbahar ile Kış mevsiminin ilk aylarına kadar bozulmadan, incir reçeliniz devamlı olur.

(Tabii, isterseniz Kışın kuru incirden de reçel yapabilirsiniz).



İşte. Kahverengi güzelimiz yenmeye hazır.

İster bir kaç meyveyi alıp, üzerine dondurma koyarak tatlı niyetine, isterseniz sabahları kahvaltı'da reçel olarak tüketebilirsiniz.





ŞEFTALİ REÇELİ: 


Şeftali reçeli'de yine incir reçeli yapılışına benziyor. En azından yapılış sistemleri aynı.

MALZEMELER:

 1.5 kg şeftali
1 kg şeker.
Yarım limonun suyu. 
(Ya da talı kaşığının yarısı kadar limon tuzu).
3-4 tane karanfil.

Şeftalilerimizi güzelce yıkayıp, soyuyoruz ve kalın olmayacak şekilde dilimliyoruz.

Sabah pişirecekseniz akşamdan,
Akşam pişirecekseniz sabahtan,

1 kg şekeri dilimlerin üzerine boşaltıp, 8-10 saat bekleyip, kendi suyunu salmasını sağlıyoruz.

Karanfilleri ekleyip, yine ağır ağır 2 saate yakın, çok kısık ateşte pişiriyoruz.  Köpükleri mutlaka alıp atıyoruz.

(İncir reçelinde çıkan köpükleri almaya kalmadan, eriyip yok olmuşlardı ama Şeftaliler çok daha fazla köpük oluşturdu. 

(6 yemek kaşığı kadar köpük çıktı).





Ocaktan almaya yakın, yarım limonun suyunu ya da 1 tatlı kaşığının yarısı kadar (6-7 tane kadar) limon tuzunu ilave ediyoruz.

3-5 dakika daha kaynatıp,  ocaktan alıyoruz.





Eğer biraz sulu olduğunu görürseniz, panik yapmayın.
Sabaha kadar buzdolabında normal reçel kıvamına dönüşüyor.


(Zaten, eğer Şeftali reçelini henüz ocakta iken reçel kıvamına getirirseniz, ertesi gün donuk marmelat kıvamına döner, reçelden başka her şeye benzer. Şeftali reçeli, soğumaya geçtikten sonra koyu kıvamına geliyor. Önce ki yıllardan tecrübe edildi).

Bu kez de aynı oldu. Ocaktan aldığımızda henüz sulu (duru gibi) idi ama sabah dolaptan çıkardığımızda tam reçel kıvamını almıştı.


Bu nedenle, Şeftali reçelini biraz sulu olarak ocaktan almak iyi oluyor. Zaten 2 saat pişmesi ile gerçek kıvamına ulaşmasına yetiyor.




 Reçellerin içinde, meyvaların aromasını en iyi belli eden reçellerden biri Şeftali reçeli'dir.

Müthiş bir aroması ve damakta harika bir tat oluşuyor.








BERGAMA YÖRESİ ZEYTİNLERİ:


Bergama, Batı Anadolu (EGE) kıyı şeridinde olduğundan ve haliyle Akdeniz iklimine sahip olduğundan dolayı, çok kaliteli zeytinlerin üretimi de yapılıyor.


Bu yeşil ve Siyah zeytinler kendi zeytinliklerimiz'den topladığımız zeytinlerdir. Evde  kendimiz kurduk.

Siyah zeytinleri, sirke + şeker + kaya tuzu + limon tuzu ile kurdum.





Yeşil zeytinlerin kavanozuna biraz kişniş tohumu ekledik ve çok güzel bir aroma verdi. 

Kişniş maydanozgiller ailesinden bir bitki.  

(Zeytinin üzerinde ki küçük bej renkli yuvarlak tohum, kişniş tohumu).            






















        

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder